Era Artiga de Lin & Uelhs deth Joeu

Buiten de Spanjaarden om, zijn er niet heel veel mensen die dit prachtige hoekje in het uiterste westen van de Val d´Aran zullen weten te vinden.

En dat is jammer. Wij van Authentiekspanje vertellen het u graag!

 

Dit is een onwijs mooi en indrukwekkend wandelgebied met als speciale “attractie” het spuitende water van Uelhs deth Joeu (het Oog van Jupiter). Het is het water van de Aneto gletsjer wat bij Forau de Aigualluts onder de grond verdwijnt en door een ondergronds gangenstelsel naar het noorden stroomt. Het zijn de bronnen van de rivier de Joeu en later van de rivier de Garonne. 

Het is niet heel moeilijk er te komen.  Vanuit Vielha, Aubert, Gausac of Es Bordes gaat er een asfaltweg door het Bosc de Varicauva naar een ruime parkeerplaats bij Era Artiga de Lin. Het decor is indrukwekkend met onder andere Tuc dera Escaleta (2468m), Malh dera Artiga (2718m) en Malh des Pois (2881m) met daar achter het massief van Aneto en Salenques. De bergnatuur in al haar glorie en een verbluffende flora en fauna.

 

Op diverse informatiepanelen staan langere en kortere wandelingen aangegeven. Tevens krijgt men er uitleg over Uelhs deth Joeu. Het is het water afkomstig van de gletschers van Aneto wat, na verdwijnend in het Forau de Aigualluts en na een ondergronds traject van 3,6km hier uit de rotsen komend en de bronnen van de rivier Joeu en later de Garrone vormend.

 

Neem er wel notie van dat dit hooggebergte is (goede kleding en uitrusting) en dat er zeker tot eind mei (soms wel langer) sneeuw kan liggen.

Klik hier voor een voorbeeld van een (korte) wandeling in dit gebied. Op de website tref je er meer.

Reactie schrijven

Commentaren: 0