De Sobrarbe


DE SOBRARBE

INFORMATIE ALGEMEEN

DE SOBRARBE

INFORMATIE SPECIFIEK

De Sobrarbe is een landstreek (comarca) gelegen in het uiterste noorden van de autonome provincie Aragón. In het noorden grenst de streek aan Frankrijk. Het oppervlakte van de regio strekt zich uit over bijna 2200 km2 en er wonen ongeveer 7.700 mensen. De bestuurlijke hoofdstad van de Sobrarbe is Boltaña, maar de belangrijkste economische plaats is Ainsa. Andere plaatsen van betekenis zijn Fanlo, Broto en Bielsa.

Abizanda
Abizanda

De Sobrarbe behoorde ooit tot de Spaanse Mark, een keten kleine graafschappen die een buffer moesten vormen tussen het rijk van Karel de Grote in het noorden en het Moorse rijk Al-Ándalus in het zuiden. Volgens een legende zweefde er een kruis boven een boom en dat gaf de naam aan de streek. Sobrarbe betekent dus "boven de boom". Lange tijd mocht en kon de streek haar eigen plaats binnen het koninkrijk Aragón bewaren en daardoor kregen oude tradities, zelfstandigheid en een flinke mate van trots volop de tijd om zich te ontwikkelen bij de inwoners van de streek. Tot op de dag van vandaag worden er overal in de comarca festivals, cultuurhistorische activiteiten en evenementen georganiseerd om die tijden van weleer te laten herleven.

navatas
"navatas", traditie op de Rio Cinca

De twee belangrijkste rivieren van de streek zijn de Rio Ara en de Rio Cinca, bij Ainsa samenkomend en hun water leverend aan de enorme stuwmeren Embalse El Mediano en Embalse Del Grado. De verscholen vallei van La Fueva herbergt een aantal zeer interessante defensieve bouwwerken uit de periode dat men strijd moest leveren tegen de Moren. In het uiterste noorden en aan beide kanten van het imposante PN Ordesa y Monte Perdido, liggen de verscholen Valle de Chistau en Valle del Ara, terwijl de Valle de Bielsa de streek centraal doorsnijdt. Meer naar het zuiden krijgen mooie olijfbomen, amandelboomgaarden en de onvermijdelijke wijnranken de overhand. In het landschap overal lieflijke, sluimerende en authentieke dorpjes.