Pallars Jussà & Sierra del Montsec


PALLARS JUSSÀ + MONTSEC

INFORMATIE ALGEMEEN

PALLARS JUSSÀ + MONTSEC

INFORMATIE SPECIFIEK

Kasteel van Llordà

Castell de Llorda

Kasteel van Llordà

 

Het kasteel van Llordà is op een hoogte gelegen iets noord van de gelijknamige plaats. Al van verre is het te zien en het domineert het landschap. De oudste gedeeltes dateren terug uit de 11e eeuw en gedurende de jaren werd het gebouwencomplex voortdurend uitgebreid en aangepast. Het is een perfect voorbeeld van een gemengd religieus en versterkt bouwwerk tezamen met een kleine leefgemeenschap, waarschijnlijk het mooist bewaard gebleven voorbeeld in geheel Catalonië.

Castell de Llorda

Het was Arnau Mir de Tost die opdracht gaf voor de bouw van het kasteel. Het geheel is verdeeld in twee zones. Het onderste gedeelte betreft de overblijfselen van de kerk en de religieuze bijgebouwen. Tevens treft men daar fundamenten aan, die er op duiden dat er ook een kleine leefgemeenschap aanwezig was. Het bovenste gedeelte behelst het kasteel zelf met woonplaats voor soldaten en ridders, alsmede het paleis met onder andere de vertrekken van de edelen zelf.

Castell de Llorda

Een bezoek met een gids is zeker de moeite waard. Men kan in het nabijgelegen Isona, bij het Museum Conca Dellà, navragen wanneer deze rondleidingen gegeven worden. In de weekeinden heeft men de meeste kans. Bellen kan ook, 973665062. De duur van de rondleidingen is 60 minuten en de prijs is €3,70 p.p.