Gieren voeren in de Spaanse Pyreneeën

Vrijwel dagelijks ziet men ze vliegen....gieren! Meestal zijn het de grote groepen Vale gieren (Gyps fulvus), maar met een geoefend oog zijn ook vaak de Aasgieren (Neonphron percnopterus) en de Lammergieren (Gypaetus barbatus) te herkennen. Sinds vorig jaar is er ook nog een kans om de Monniksgier (Aegypius monachus) in onze regio tegen te komen. Steeds vaker en vaker wordt deze soort gezien in de streek en het lijkt erop dat de soort zich permanent gaat vestigen in de Spaanse Pyreneeën. Het zijn de vier soorten die in Spanje voorkomen.

Gieren voeren

Het voeren van de Vale gieren
Het voeren van de Vale gieren

Via de stichting Fondo Amigos del Buitre org. kunt u aanwezig zijn bij het voeren van de gieren in de Sierra de Guara. Deze stichting is opgericht met als doel wetenschappelijk onderzoek te doen, naamsbekendheid te geven, gedragspatronen te onderzoeken en educatie en voorlichting te geven op scholen in heel Huesca en Navarra.  Elke 2 weken voederen zij deze imposante vogels met publiek erbij. Het geld wat ze hiermee inzamelen komt ten goede aan de activiteiten van de stichting.

 

Het bijwonen van deze voeder-ochtenden kan alleen via een reservering en kost u rond de € 10 per persoon. Alles bij elkaar bent u er 3 uur zoet mee. Om 09.45 uur in de ochtend verzamelt iedereen zich op een afgesproken parkeerplaats in Santa Cilia de Panzano en van daar loopt u 15 minuten met z'n allen naar een afgesloten gebied waar u al uw overtollige spullen dient achter te laten, zoals rugzakken, statieven, etc... Camera´s mogen uiteraard wel mee! Vanaf deze plek is het nog enkele minuten lopen naar de plek waar u mag gaan genieten van het schouwspel. Gieren zijn zeer sociale dieren en komen tijdens het voederspektakel gegarandeerd tot op enkele meters afstand van de zittende mensen. Bedenk dat een volwassen Vale gier een spanwijdte kan hebben tot 2,9 meter! Het is dus fantastisch foto´s maken en kennis maken met deze indrukwekkende dieren. Na het voeren loopt u weer terug naar de eerder achtergelaten eigendommen en is er tijd om vragen aan de gids te stellen, meer foto´s te nemen en om te wachten op de eventuele komst van de Lammergieren. Het gaat deze schuwe soort niet om het vlees, maar om de botten en daarom zullen ze waarschijnlijk een afwachtende houding aannemen en niet komen landen. Als de gieren zich gaan terugtrekken dan is het ook tijd voor u om terug te lopen naar de parkeerplaats. Vandaar uit gaat iedereen nog naar het informatiecentrum in het dorpje waar u ook een kijkje kunt nemen. Hier rekent u ook af voor het bijwonen van het voeren.

Bekijk ook onderstaande video over het gieren voeren

Commentaren: 10 (Discussie gesloten)
 • #10

  Frank (vrijdag, 09 juni 2023 11:34)

  Hallo,
  Binnenkort ben ik in de buurt en wil graag mee met de excursie, echter als ik verder kijk op de link naar de stichting kom ik op een dubieuze pagina in het Duits.
  Wanneer zijn de voederdagen en waar kan ik me aanmelden?
  berger12@planet.nl

 • #9

  Wim.verstappen (dinsdag, 30 mei 2023 14:49)

  Beste Johan
  We zouden heel graag aamwezig willen zijn bij het gieren voeren, we zijn op het moment in de buurt. Op welke dag zou dat kunnen ? Gr. Wim en Ineke Verstappen

 • #8

  Paulien Schuchmann (zondag, 21 mei 2023 10:46)

  schuc@live.nl
  of 0031 648199148.

  Beste Johan,
  We zijn min of meer in de buurt van st Cilia de Panzano.
  Maar....
  Vandaag is zondag 21/5 en we vertrekken zaterdagmorgen alweer. Het lukt ons dus niet om het tweewekelijkse gieren voeren bij te wonen.
  Zijn er wellicht nog andere plaatsen in de omgeving waar gieren goed zichtbaar zijn?

 • #7

  Margot Verhagen (zaterdag, 09 april 2022 09:10)

  Beste Cornelis, wordt er op dit moment nog gevoerd en zo ja, hoe kunnen we ons aanmelden? Nog steeds via mailadres info@fondoamigosdelbuitre.org? We gaan een half jaar hier wonen en het lijkt ons mooi om ons bezoek regelmatig mee te nemen. Hoor graag van je! Hartelijke groeten, Margot (emailadres: margot.verhagen@gmail.com)

 • #6

  Bernhard (vrijdag, 03 januari 2020 20:17)

  Komend voorjaar heb ik plannen om de Spaanse Pyreneeën te bezoeken, kun je aangeven of er vaste data zijn voor het voeren?

 • #5

  Cornelis (maandag, 07 oktober 2019 11:49)

  Beste Dirk, Ik heb je gisteren een mail gestuurd met een antwoord op je vraag.
  Groet, Cornelis

 • #4

  Dirk Beekman (zondag, 06 oktober 2019 23:06)

  Dirk Beekman (domingo 06 de octubre de 2019 22:20)

  Focus2010@kpnmail.nl
  Buenas tardes
  De esta manera, quiero preguntar si es posible experimentar una sesión de alimentación de Gieren, en particular, estoy interesado en Lammer Gieren. El año pasado, en abril, también fotografié un buitre barbudo en Philip van der Steichel, volando solo. ¿Puede enviarme un mensaje sobre las posibilidades y si se puede llegar a las carreteras de Santa Cilia con una caravana? En cuanto a la planificación, solicito cortésmente una respuesta temprana. Estoy en España ahora mismo. Gracias de antemano.
  Saludos cordiales,
  Dirk Beekman
  +31 (0) 683161215
  focus2010@kpnmail.nl

 • #3

  Dirk Beekman (zondag, 06 oktober 2019 22:20)

  Focus2010@kpnmail.nl
  Goede Avond,
  Langs deze weg wil ik informeren, of het mogelijk is een voeder sessie van de Gieren mee te maken, in het bijzonder ben ik geïnteresseedr in Lammer Gieren. Vorig jaar in april heb ik bij Philip van der Steichel ook een Lammergier gefotografeerd, alleen vliegend. Kunt u mij een bericht sturen wat de mogelijkheden zijn, en of de wegen naar Santa Cilia ook bereikbaar zijn met een camper. In verband met planning, vraag ik beleefd op een spoedige reactie. Ik ben nu op dit moment in Spanje. Bij voorbaat mijn dank.
  Vriendelijke Groet,
  Dirk Beekman
  +31(0) 683161215
  focus2010@kpnmail.nl

 • #2

  Cornelis (zaterdag, 25 mei 2019 01:20)

  Hoi Johan, Ik heb geen contactgegevens van je, dus ik kan alleen op deze manier reageren. Ik heb navraag gedaan bij de Fondo Amigos del Buitre en ze hebben verteld dat je elke zaterdag bij het voederen in Santa Cilia de Panzano kunt zijn. Het programma duurt van 10 tot 13.30u. Het kost € 10 per persoon, kinderen zijn gratis. Je kunt je aanmelden op het volgende e-mailadres info@fondoamigosdelbuitre.org. Je dient in je mail te vermelden op welke datum je wilt komen en met hoeveel personen.

 • #1

  Johan Lodewyck (vrijdag, 24 mei 2019 21:16)

  Beste,
  We lazen op jullie blog dar er een mogelijkheid was om het voederen van gieren bij te wonen in Panzano. Is er daar morgen een gelegenheid toe?