De bruine beer in Spanje

bruine beer in de pyreneeen spanje
foto van de brown bear foundation Spain

Het aantal bruine beren (Latijn: Ursus arctos arctos) in de centrale Pyreneeën blijft groeien. Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit een waarneming van enkele weken geleden toen berin Hvala in de buurt van de Spaanse plaats Bossòst opdook met twee jonge beertjes.

Boswachters van het Consell General d'Aran konden de waarneming doen mede dankzij de van een radiozender voorziene nekband die Hvala sinds haar plaatsing in het gebied draagt. De pasgeborenen zagen er gezond en speels uit maar tot op heden is de sekse nog onbekend. Het is de eerste waarneming van jonge beertjes die de afgelopen winter geboren zijn.


Groei beren in Pyreneeën

Tussen 1903 en 1978 werden er in totaal 78 beren in de Pyreneeën doodgeschoten door jagers of vergiftigd door boeren en ook in de jaren daarna stierven er met regelmaat beren. Onder andere in 1996 en ook nog in 2004 stierven er telkens twee berinnen ten gevolge van "jachtincidenten". De populatie dreigde volledig uit te sterven en men besloot om vanuit Slovenië afkomstige beren en berinnen in de Centrale Franse en Spaanse Pyreneeën uit te zetten.

bruine beer in de bergen
foto van de Brown Bear Foundation Spain

Jonge beertjes

Men koos voor het inbrengen van een compleet nieuwe gemengde groep in plaats van het plaatsen van nieuwe exemplaren in de steeds kleiner wordende bestaande populatie. In 2006 werden de vrouwtjes Hvala, Pauloma, Franska en Sarousse, en mannetje Balou in het gebied geplaatst. Pauloma viel onfortuinlijk nog datzelfde jaar in een diep ravijn en overleed en Franska overleefde op 9 augustus 2007 een aanrijding met twee auto's niet. Sarousse heeft in 2010 twee kleine beertjes op de wereld gezet en met Hvala gaat het nog beter. In 2007 werden Pollen en Bambou geboren en in 2009 zagen Nheu en Noisette het daglicht.

Toch laat ook de keerzijde van de medaille zich zien. Met name berin Sarousse laat in negatieve zin nog wel eens van zich horen. Haar leefgebied is het meest zuidelijk van de gehele Pyreneeën, noord en oost van de 2492 meter hoge Turbón, in de streek Ribagorza. Met regelmaat vinden er naderingen op dorpen plaats wat ook al diverse malen heeft geresulteerd in aanvallen op schaapskuddes en ander vee.

Totaal aantal bruine beren in Franse en Spaanse Pyreneeën

De laatste melding betrof een aanval op een schaap in het bergdorp Ballabriga, 9 september 2014 jongstleden. Vorig jaar kregen een aantal gedupeerde boeren, naast een geldelijke vergoeding, een aantal pups van de Pyrenese Berghond ter beschikking gesteld. Dit zeer stevige en onverschrokken hondenras is in staat om confrontaties met beren en ook met wolven aan te gaan, daarmee bescherming biedend aan herder en vee. Het totaal aantal Bruine beren in de Spaanse én Franse Pyreneeën wordt op dit moment geschat op bijna 30 exemplaren en dat is een vervijfvoudiging ten opzichte van het jaar 2000. In de Cordillera Cantrábica en de Picos de Europa leven naar schatting 210 exemplaren.

Door: Gerrit Kruis


Een artikel van eigen hand op de website Bergwijzer.nl en Bergwijzer.be. 

http://bergwijzer.nl/nieuws/aantal-bruine-beren-in-pyreneeën-blijft-groeienFoto's zijn van de bruine beer foundation....http://eng.fundacionosopardo.org/index.php/brown-bear-foundation/

Op deze website vind je meer informatie over de bruine beer in onze regio's

Reactie schrijven

Commentaren: 0