Colegiata de Santa María la Mayor

Colegiata de Alquézar
Colegiata de Santa Maria la Mayor, Alquézar

Het was de Moor Jalaf ibn Rasid die in de 9e eeuw de bouw liet realiseren van een kasteel hoog uittorenend boven het dorp Alquézar, gelegen op de grens van de Sierra de Guara en de wijnstreek Somontano. Hij hoopte daarmee het vanuit het noorden oprukkende christendom te kunnen afremmen.

 

In het jaar 1067 viel de burcht echter toch, na een beleg door de troepen van Sancho Ramirez, de zoon van Ramiro de eerste, koning van Aragón.

Er werdt besloten dat de Kloosterorde van de Augustijnen de nieuwe bewoners van de veroverde gebouwen moesten gaan worden, hetgeen resulteerde in de bouw van diverse kerken, kapellen en kloostergebouwen. 

In de eerste helft van de 16e eeuw kreeg het gebouwencomplex zijn definitieve en huidige vorm. Een bezoek aan de gebouwen is absoluut de moeite waard. Los van de fraaie en interessante Romaanse architectuur treft men er fraaie schilderingen, tapijten en kunstwerken.

 

Het Colegiata van Alquézar is uitsluitend onder begeleiding van een gids te bezoeken. Het gehele jaar vinden de rondleidingen plaats, twee maal in de ochtend en twee maal in de middag. Er wordt een kleine vergoeding van €3,50 per persoon gevraagd.

Reactie schrijven

Commentaren: 0