GR1 – winters wandelalternatief 

Veel mensen staan er niet bij stil dat het in de winter gewoon kan sneeuwen in de Pyreneeën en dat veel hoog gelegen wandelroutes (pakweg boven de 1600 meter) in de winter en het vroege voorjaar daardoor minder goed of zelfs in zijn geheel niet te bewandelen zijn. Direct buiten het hooggebergte treft men in de streek een veelvoud aan mooie en uitdagende wandelroutes, die wél het gehele jaar door prima te bewandelen zijn en dus een prima alternatief voor een mooie winterse wandeling of trektocht zijn. De GR1 (Gran Recorrido – Grote Wandelroute) is zo´n traject.

De 1250 kilometer lange route loopt over een lengte van 600 kilometer onder de Pyreneeën door en loopt parallel aan de routes GR11 “Senda Pirenaica” en GR15 “Senda Prepirenaica”. De wandelroute GR1 wordt ook de “Sendero Histórico – Historische route” genoemd omdat de route (naast oneindig gevarieerde en mooie landschappen) voert door een flink aantal Middeleeuwse en historische plaatsen die o.a. te maken hebben met de Spaanse Mark en het ontstaan van de oude Koninkrijken Aragón, Navarra en Castilla y Leon. De route is zoals alle GR routes gemarkeerd met rood-wit. Binnen het gebied wat Authentiekspanje.com beschrijft loopt de route door prachtige delen van de Catalaanse provincie Lleida (met o.a. de spectaculaire Congost de Mont Rebei), het zuidelijk deel van de Ribagorza (o.a. door Graus) en de Sobrarbe (o.a. door Abizanda). In de Sobrarbe treft men tevens een zuidelijke variant die onder andere door Alquézar en het PN Sierra y Cañones de Guara gaat. Een prima Engelstalige gids over deze route is die van John Hayes, uitgever Cicerone. De gids beschrijft in 53 etappes de gehele route. Wil men meer lokale en meer gedetaillerde informatie over een bepaalde regio (bijvoorbeeld uitsluitend het gedeelte door Catalonië) dan kan men het beste ter plekke een gids aanschaffen. De diverse etappes van de route zijn ook vrijwel allemaal individueel te downloaden voor GPS, bijvoorbeeld via Wikiloc.

Reactie schrijven

Commentaren: 0