Castillo de Samitier


Castillo de Samitier,

korte wandeling naar een super mooi plekje!


Het Kasteel van Samitier ligt hoog gelegen op een rotspartij boven de plaats Samitier, op de grens van de Ribagorza en de Sobrarbe. Naast de ruïnes van het het kasteel ligt de kerk Iglesia de San Emeterio en San Celedonio. Het geheel was onderdeel van een verdedigingslinie tegen de Moren en de bouwkundige combinatie van kerk en kasteel is redelijk uniek te noemen. Vanuit de plaats Samitier brengt een 2,5 km lange wandeling je naar het kasteel, van waar je indrukwekkende uitzichten hebt; weids over de streek maar ook in de diepte van de strategische kloof “El Entremon”.

De bouw begon in opdracht van koning Sancho III van Pamploma rond het jaar 1017. Na zijn dood in 1044 namen zijn zonen (Gonzalo van Sobrarbe y Ribagorza en Ramiro I van Aragón) het over, waarna de bouw in 1055 gereed kwam. De grote afmetingen van de kerk (met drie schepen; met onder het zuidelijke schip de crypte) was zeker opvallend. De kerk vormde een integraal onderdeel van het kasteel en men moest binnen zien te komen via een kleine deur met een ophaalbrug aan de binnenkant. Tussen de kerk en de toren stond vroeger op de westflank een muur; via de oostkant was het onmogelijk binnenkomen! Het defensieve karakter van de kerk komt mede tot uiting door de toevoeging van een grote vierkante toren op de noord-west punt. Van buiten is dat goed te zien. De grote losstaande verdedigingstoren aan de noordzijde was zeskantig en twee etages hoog, een typisch verdedigingsbouwwerk voor die tijd. Toen het geheel zijn strategische waarde verloor, werd de moeilijk te nemen toegang tot de kerk verbouwd tot een wat vriendelijker ingang. De kerk is vernoemd naar San Emeterio en San Celedonio, twee heilig verklaarde legionairs en waarschijnlijk broers van elkaar. Ze dienden in Romeinse legers bij Calahorra (eind 3e en begin 4e eeuw) en werden daar gevangen genomen en onthoofd. Hun hoofden werden afgehakt en dreven in de rivier naar Santander. In beide steden staan kathedralen vernoemd naar deze heilige mensen. In tombes in Santander liggen nog steeds de hoofden, de andere relikwieën liggen in Calahorra.

Reactie schrijven

Commentaren: 0