Typisch Spaans.....Belén

Belén


Typisch Spaans Er zijn oneindig veel zaken die mensen kwalificeren als “typisch Spaans”. Het hele jaar door en in alle uithoeken van de Spaanse samenleving. Soms ingegeven door commercie, vaak gebaseerd op het verleden en soms zelfs op eeuwenoude tradities of met een religieuze achtergrond. Het neerzetten van een zogenaamde Belén rond de Kerstdagen en met de jaarwisseling is zo iets typisch Spaans, hoewel het in meer katholieke landen een gebruik is.

Een Belén is een diorama-achtige opstelling waar de geboorte van Jezus Christus en het bezoek van de Drie Koningen uitgebeeld wordt. Soms gebeurt dat heel primitief met een kleine verzameling met de hand uitgesneden figuren rond een kribbe. Maar vaak gebeurd dat veel uitgebreider met het nabouwen van hele dorpen en landschappen, inclusief stromend water en verlichting in huizen; vaak dan ook nog met bewegende figuurtjes. Er zijn zelfs levende Belén waar dieren en mensen als figurant optreden. Het is een soort van traditie dat de makers van de Belén een “geintje” inbouwen in het diorama. Zo kan het zijn dat men, als men het diorama goed in zich opneemt, een jongen op een brommertje of bellend met een mobieltje aan zijn oor tegenkomt. Vaak worden Belén geplaatst in kerken, in buurt, gemeente of dorpshuizen, op scholen en in winkelcentra.

De mooiste en grootste Belén van Spanje trekken elk jaar weer vele honderdduizenden bezoekers; er worden zelfs bustochten naar de meest beroemde en mooiste Belén georganiseerd. Het fenomeen Belén is genoemd naar de plaats Belén, een stad in Palestina, gelegen 9 kilometer zuid van Jerusalem. De plaats is zowel voor de Joden, Orthodoxen, Christenen en ook voor Moslims van zeer groot religieus belang. Volgens de Bijbel is Jezus van Nazareth er geboren. Algemeen wordt aangenomen dat het de Italiaanse monnik San Franciscus de Asis was die in het jaar 1223 in een kerkje in Greccio een opstelling met figuren en een kribbe maakte. De allereerste Belén!

Reactie schrijven

Commentaren: 0