De Ribagorza


DE RIBAGORZA

INFORMATIE ALGEMEEN

DE RIBAGORZA

INFORMATIE SPECIFIEK

De Ribagorza is een landstreek (comarca) gelegen in het uiterste noordoosten van de autonome provincie Aragón. In het noorden grenst de streek aan Frankrijk en in het oosten grenst de streek aan Catalonië. Het oppervlakte van de regio strekt zich uit over bijna 2500 km2 en er wonen ongeveer 12.000 mensen. De economische hoofdstad van de Ribagorza is Graus. Andere belangrijke plaatsen zijn Benabarre en Benasque. 

Klooster van Obarra
Klooster van Obarra

De landstreek Ribagorza behoorde als kleine zelfstandige staat tot de Marca Hispánica en vormde een buffer tussen de christenen in het noorden en de moslims in het zuiden. Vanaf het jaar 718 kwam de "Reconquista - Herovering" op gang en braken er roerige tijden aan. Vanaf ongeveer 900 werden de Moren teruggedrongen en uit die periode stammen onder andere de Kathedraal van Roda de Isábena en de Kloosters van Obarra en Alaón Sopeira. Het zijn ook nu nog de belangrijkste cultuur historische gebouwen van de streek. De Ribagorza vormde lange tijd een zelfstandig graafschap binnen het eens machtige koninkrijk Aragón en mede daardoor heeft de streek een geheel eigen identiteit ontwikkelt met een rijkdom aan cultuur, historie en een sterke hang naar oude tradities. De mensen leven één met de natuur en zijn trots maar zeer vriendelijk. De streek is bezaaid met leuke oude en karakteristieke dorpjes en overal in het landschap treft men kerken, kloosters en restanten van kastelen en verdedigingswerken.

Turbon
Turbón als baken in de streek

Het landschap van de Ribagorza is dat van extreme contrasten. In het uiterste noorden weten we binnen de grenzen van de comarca het PN Posets Maladeta met Aneto als hoogste bergtop. Het prima skigebied Cerler-Ampriu en het langlaufgebied Llanos del Hospital liggen ook bij PN Posets Maladeta. In het zuiden overheersen brede valleien en mooie groene vlaktes. Het landschap wordt van noord naar zuid doorsneden door drie rivieren. De Ésera en de Isábena bij Graus uit komend in het Embalse Barasona, en de Noguera Ribagorzana die in het zuiden in Embalse Canelles stroomt. De Montsec de L´Estall (ook wel Sierra de Montgai genoemd) als onderdeel van de Sierra del Montsec ligt in het uiterste zuidoosten van de streek. De Sierra de Sis is een middelgebergte wat bekend staat om zijn grote hoeveelheden roofvogels. De imposante berg Turbón (2492 meter) staat als een allesoverheersend baken in het centrum van de Ribagorza.