De Ribagorza


DE RIBAGORZA

INFORMATIE ALGEMEEN

DE RIBAGORZA

INFORMATIE SPECIFIEK

 

 

 


Het kasteel van Fantova

Kasteel Fantova

De eerste geschriften over het kasteel van Fantova gaan terug naar het jaar 960. In dat jaar geeft de bisschop van Roda de Isábena de opdracht voor de bouw van een kerk ter ere van Santa Cecilia. Men was in die jaren druk bezig met het terugveroveren van de streek op de Moren en de bouw van de kerk moest een nieuw teken van religieuze macht worden.

Castillo Fantova

Uiteindelijk vond de terug verovering van de regio op de legers van Abd el-Malik plaats tussen de jaren 1003 en 1006. Men begon direct met de bouw van een vesting en een verdedigingstoren. Van oudsher stond er al een Romeinse nederzetting want op de plaats die vroeger "Fonte Tova - Bronnen van Tova" heette trof men bronnen en thermale baden. Het kasteel met de defensieve toren is dus het oudste gedeelte van het complex, de kerk is uiteindelijk pas in de 12e eeuw aangebouwd. Het geheel is gelegen op een strategische hoogte aan de autoweg die dwars door de Sierra de Güell heen gaat, de HUV-9331

Kasteel van Fantova toren

Men dient onder aan de heuvel de auto te parkeren en vervolgens even te lopen.

Eenmaal op deze hoogte heeft men een weids uitzicht over de streek en ziet men ook verderop de kastelen waarmee men visueel contact had, waaronder El Mon in Perrarua bijvoorbeeld. Er staan diverse informatiepanelen, helaas uitsluitend in het Spaans. De verdedigingstoren is via de aangebouwde trap te betreden. Eenmaal boven kan men door het luik ook nog naar boven op de kansel komen, waar u een (afgesloten) koepel van een sterrenkundige groep treft.


Naast het complex ligt een geocache.