De Ribagorza


DE RIBAGORZA

INFORMATIE ALGEMEEN

DE RIBAGORZA

INFORMATIE SPECIFIEK

Graus

Graus, huesca
Graus van bovenaf gezien

Graus is samen met het plaatsje Benabarre de hoofdstad van de Ribagorza.

 

Het kleine stadje is gelegen op de kruising van de rivieren Esera en Isábena, en de autowegen A-1605 en A-123A.

 

In Graus treft u de noodzakelijke dagelijkse zaken aan, zoals een tandarts, dierenarts, supermarkten, restaurantjes, banken, geldautomaten, winkels, een zwembad en een eerste hulp post aan. Op de maandagochtenden is er een kleine markt.

Graus, Ribagorza
Museum Espacio Pirineos

 

Espacio Pirineos

Geopend van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 -14.00 en van 17.00 - 21.00 uur. Op zon- en feestdagen van 11.00 - 14.00 uur. Gesloten in de maanden januari en februari. Naast het museum bevindt zich het toeristen bureau.

 

Dit museum aan de Plaza de la Compania, gevestigd in de oude kerk van de jezuïeten, is een prima startpunt om de Spaanse Pyreneeën en de Ribagorza beter te leren kennen. In het museum hebben ze een prachtige film met een overzicht van de flora en fauna van deze streek. Op de bovenverdieping is er een overzicht van de folklore en cultuur. Vaak zijn er ook nog exposities in de benedenzaal en worden er ook evenementen georganiseerd. 


Basilica Virgen de la Peña

De basilica Virgen de la Peña is boven Graus tegen de rotswand aangeplakt.

De kerk is uitsluitend per voet te bereiken, vanaf diverse toegangsweggetjes in Graus. Deze zijn goed aangegeven met borden. We adviseren om de auto achterin Calle Salamero bij de kerk van San Miguel neer te zetten en vandaar komt u na een korte wandeling, onder andere langs de graftombes van Frederico de Mur en zijn geliefde, boven bij een toegangspoort. Daarvandaan loopt u over een oud toegangspad naar een klein pleintje. Aan de rechterkant is een zuilengalerij en een museum over Orthodoxe iconen. Dit deel zijn de resten van het oude kasteel wat in 1543 gereed is gekomen en wat Graus vanuit de hoogte moest beschermen tegen indringers.

Vanaf deze galerij heeft u een prachtig uitzicht over Graus en de vallei. Aan het eind van het toegangspleintje is rechts de Basiliek Virgen de la Peña en links het kapel van San Juan de Letrán.

De basiliek heeft een enkel schip met in het dak de voor die tijd typerende bogenstructuur. Er is een crypte, een altaar en wat decoratieve stukken. De kapel aan de linker kant is gebouwd over de grot waar enkele inwoners van Graus het originele beeld van de Virgen de la Peña weer terug vonden, op de plek waar het honderden jaren eerder verstopt was toen de inwoners van Graus op de vlucht sloegen voor de Moorse legers.

vakwerkhuizen in Graus
Plaza Mayor

 

Plaza Mayor (klik op de foto voor een kort filmpje over Graus)

Het grote centrale plein van Graus is zeker een bezoek en foto's waard. Aan het plein liggen diverse fraaie en vooraanstaande panden uit de 16e - 18e eeuw, zoals Casa Bardaxi, Casa Barón en Casa Heredera. Van al deze panden zijn vrij recent alle gevels schoon gemaakt en in originele staat terug gerestaureerd. Met mooi weer is het zeker de moeite waard om even op dit plein op een van de terrassen neer te strijken en van al het moois te genieten. Kleine noot: het gehele plein is gerestaureerd met verf van de Nederlandse fabrikant Sikkens.

Romaanse brug van Graus
Romaanse brug


Geo-route

Er is voor volwassenen met kinderen een leuke GPS wandelroute beschikbaar die u langs 11 opmerkelijke en noemenswaardige plekken van Graus brengt. De diverse kerken, de romaanse brug, het standbeeld van Joaquin Costa en nog meer hotspots.

Deze cartridge is te downloaden via de website van www.geocaching.com.

Jaarlijks feest van de longaniza
Longaniza de Graus

 

Longaniza de Graus

Elk jaar, eind juli, wordt er in Graus het feest van de langste worst gehouden. Vanaf 1996 staat Graus hiermee in het Guinnes Book of Records en elk jaar maken ze deze Longaniza een stukje langer, zodat ze dit record kunnen handhaven. Het is altijd weer een spectaculair gezicht om de enorme worst, gelegen in een groot grillrek (parilla) met een hijskraan boven een vuur gehesen te zien worden. Let wel even op de windrichting, dit in verband met het nemen van de foto´s en het achteraf noodzakelijk moeten wassen van de kleding! Tip: natuurlijk kunt u een lange tijd in de rij gaan staan voor een gratis stukje worst, maar op elke hoek van de straat kunt u de worst ook gewoon met een lekker glas bier of wijn kopen voor een luttel bedrag!