De Ribagorza


DE RIBAGORZA

INFORMATIE ALGEMEEN

DE RIBAGORZA

INFORMATIE SPECIFIEK

Kathedraal van Roda de Isábena

ingang van de kathedraal
Kathedraal van Roda de Isábena

Openingstijden:

De kerk is uitsluitend te bezoeken met gids.

De ochtenden om: 11.15, 12.30, 13.30 uur. De middagen om: 16.30, 17.30 en 18.30 uur.

 

Naast de ingang van de kerk is een klein winkeltje waar u de entree kaartjes kan kopen. Voor de rondleiding krijgt u een uitleg mee in het Engels, zodat u de gids prima kan volgen.  Het bezoek aan de kathedraal kunt u prima combineren met een bezoek aan het museum La Era de Vicen.

kloostertuin van Roda de Isábena
De kloostertuin

De kleinste kathedraal van Spanje staat in het mooie opgeknapte dorp Roda de Isábena, hetgeen ''Uitkijktoren van de Isábena' betekend.

Het dorpje ligt centraal in de vallei van de Isábena en is absoluut een bezoek waard. Het dorpje is helemaal opgeknapt met behoud van zijn originele architectonische details van deze streek. Van alle kanten heeft u een mooi uitzicht op de vallei.

In de tiende eeuw was Roda de Isábena de hoofdstad van het toenmalige graafschap La Ribagorza. U mag als bezoeker niet met uw auto het dorp in. Deze dient u op een speciale parkeerplaats neer te zetten net buiten het dorp. Vanaf deze parkeerplaats heeft u prachtige vergezichten over de vallei van de Isábena en loopt u gelijk het kleine dorpje in.

roda de Isábena, huesca
Bijgebouw van de kathedraal naast de toren

In 819 werd er op de plek van de kathedraal door bisschop Sisebuto een klein kerkje neergezet. In de periode 950-970 koos graaf Ramon II, de 1e graaf van het nieuwe graafschap Ribagorza, Roda de Isábena uit om vanaf hier te regeren. Het kleine kerkje werd uitgebreid tot een grotere kerk met een klooster ernaast.

 

In het jaar 1006 is de kerk bijna tot op de grond toe gelijk gemaakt door de Moor Abd-al-Malik, die in dat jaar een spoor van vernielingen achter liet in de Ribagorza.

 

De bewoners van de streek zijn in het jaar 1017, nadat de christenen de Moren definitief uit de streek hadden verdreven, weer begonnen met de opbouw van de kerk. In het jaar 1030 was de kerk San Vicente Martír voltooid en functioneerde het als bisschopszetel tot het jaar 1149. Daarna is de kerk overgedragen aan de bisschop van Lerida.

 

Als u buitenom langs de kerk loopt, treft u nog de oude resten van een olijfoliepers en de resten van de uitkijktoren aan.

Vanaf deze kant kunt u ook via een grote dubbele deur de kloostertuin in, met in het midden nog de oude waterbron, waar 20 jaar geleden de dorpsbewoners nog hun water vandaan haalden en de oude zuilengang.

In de hoge, statige en bijzonder fraaie vergaderzaal van het klooster is op dit moment een restaurant gevestigd waar men heerlijk kan eten.

Voor een virtuele rondgang in de kerk klik hier.

Voor een virtuele rondgang in de crypte klik hier.

Voor een virtuele rondgang in de kloostertuin klik hier.