De Ribagorza


DE RIBAGORZA

INFORMATIE ALGEMEEN

DE RIBAGORZA

INFORMATIE SPECIFIEK

Romeinse opgravingen Labitolosa

Labitolosa
Labitolosa

Nabij de plaats La Puebla de Castro treft men een plaats met zeer veel historie en culturele rijkdom. De Romeinse opgravingen van de stad Labitolosa.

Het dagelijkse leven speelde zich hier, op deze plek, af tussen de 1e eeuw voor Christus en het einde van de 2e eeuw na Christus.

 

 

Labitolosa, Ribagorza
prachtig voorbeeld van een badhuis

Tot aan het begin van de opgravingen (vanaf 1991 uitgevoerd door mensen van de universiteiten van Zaragoza en Bordeaux) wist men uitsluitend van het vermoedelijke bestaan van de stad door een stukje gevonden Romeinse tekst. Toen men begon werden al snel de eerste gebouwen blootgelegd. Het hoofd-gebouw was het "forum" en daarnaast trof men diverse "domus". De hoofdattractie van de opgravingen echter is het gevonden badhuis geworden, met duidelijk zichtbaar het ingenieuze systeem wat de Romeinen hadden voor verwarming van het gebouw en distributie van koud en warm stromend water. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van een Romeins badhuis in geheel Spanje.

Quo Vadis? Labitolosa
ook voor Geocachers interessant!

De locatie van de opgravingen ligt iets buiten het dorp La Puebla de Castro. Komende vanaf Graus, rijd men naar het dorp. Sla de afslag die het dorp in gaat over en vervolg de (rond)weg die links om het dorp gaat. Na een paar honderd meter staat er een bordje en kan men via een onverharde weg de opgravingen eenvoudig bereiken. Men kan er parkeren, de locatie is het hele jaar geopend en is gratis. Voor de mensen die aan Geocachen doen; ook voor hen is deze plek interessant. GC3GJ56 is een leuke multicache die door jong en oud gevonden kan worden!