De Ribagorza


DE RIBAGORZA

INFORMATIE ALGEMEEN

DE RIBAGORZA

INFORMATIE SPECIFIEK

Monasterio Santa Maria de Alaón

 

Het monasterio Santa María de Alaón in Sopeira is één van de fraaiste en oudste gebouwen van de streek Ribagorza. De eerste aankondigingen over een bouwwerk op deze plaats gaan terug tot in het jaar 806.

In een geschrift geeft graaf Bigó de Tolosa opdracht om een klooster te stichten op de plaats waar reeds in de 6de eeuw door de Visigoten gebouwd is geweest. Samen met het klooster Santa María de Obarra, het kasteel van Benabarre en de kerk van Roda de Isábena is het klooster onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van de huidige Ribagorza. In 1006 werden de gebouwen in Sopeira volledig verwoest door de Moren, maar later weer opgebouwd, waarna het nieuwe verrezen klooster toegewezen werd aan de kerk van Roda de Isábena. Het bleef tot het jaar 1836 als klooster dienen, maar na de confiscatie van Mendizábal verkreeg de kerk slechts de functie van dorpskerk voor de inwoners van Sopeira. In de Spaanse burgeroorlog werden er opnieuw grote delen van het gebouw verwoest, om daarna weer opnieuw opgebouwd te worden.

 

De architectuur van het gebouw is typisch voor die tijd. Het heeft drie beuken met cilindervormige nissen en boogvormige dichte decoratie. De toren is vierkant en telt 4 verdiepingen. De klok op de toren is nog steeds in werking.

 

Volg vanaf de grote weg de borden naar Sopeira. U kunt de auto voor de kerk parkeren. Vreemd genoeg is de kerk zelden open voor publiek, maar u kunt de sleutel bij de B&B in het dorp ophalen. Dit staat aangegeven op de deur van het houten toeristenhuisje (naast de kerk).

Klik hier voor een virtuele rondgang door de kerk.