De Sobrarbe


DE SOBRARBE

INFORMATIE SPECIFIEK

Monasterio de San Victorian

Monasterio San Victorian

Het klooster van San Victorián is gelegen aan de voet van het bergmassief Peña Montañesa, in de gemeente El Pueyo de Araguás, naast het gehucht Oncins. Het is van Spaans nationaal belang en hoewel het huidige gebouw niet geweldig oud is, wordt het door historici gezien als het oudste klooster van het gehele Iberisch schiereiland.

Cueva de Espelunga
De grot-kerk Cueva Espelunga

Algemeen word aangenomen dat het halverwege de 6e eeuw San Martin de Asán was die opdracht gaf voor de bouw van een klooster op deze plek, om deze vervolgens op te dragen aan een Italiaanse heilige, San Victorián. Het was deze populaire San Victorián die samen met enkele monniken en gelovigen, een verborgen, gesloten en religieus leven leidde in de nabij gelegen grot Cueva de Espelunga. Deze grotkerk (zie foto) is vanaf de huidige kerk via een wandeling van ongeveer een uur te bereiken, en om het verhaal voor uzelf compleet te maken is een bezoek aan deze grot absoluut de moeite waard. 

In schrift is er over de periode 6e tot en met de 10e eeuw nauwelijks iets terug te vinden over dit klooster maar daar kwam verandering in toen de Koningen van Aragón (Sancho en Sancho Ramirez) en de Koningen van de Sobrarbe de economische, sociale, culturele en de religieuze importantie van het klooster gingen inzien.

Monasterio San Victorian

Men verordende uitbreiding van het klooster, de oudste gedeeltes die tijdens de rondleiding nog te zien zijn stammen uit die 10e en 11e eeuw. Een grote uitbreiding en verbouwing werd gerealiseerd in de 16e eeuw. Vooral in de jaren 1999 en 2000 hebben grondige restauratiewerkzaamheden plaatsgevonden en nog steeds is men daar niet gereed mee.

 

Een rondleiding door het klooster kan eenvoudig gemaakt worden, van maart tot en met december zijn er speciaal aangewezen dagen waarop er om 12.00 uur en om 13.00 uur een rondleiding gegeven wordt. Deze rondleidingen duren 50 minuten en voor een volwassen persoon vraagt men een bijdrage van €2. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. Het is niet mogelijk dit te reserveren, men dient gewoon te verzamelen bij het gebouw en ter plekke bij de gids een kaartje te kopen.

Bekijk hier de dagen waarop het klooster geopend is.