Pallars Jussà + Sierra del Montsec


PALLARS JUSSÀ + MONTSEC

INFORMATIE ALGEMEEN

PALLARS JUSSÀ + MONTSEC

INFORMATIE SPECIFIEK

De Pallars Jussà is een rustige, sluimerende landstreek gelegen aan de voet van de Pyreneeën. Het grondgebied beslaat bijna 1300km2 en er wonen bijna 13.000 inwoners. Landbouw en veeteelt zijn de belangrijkste bestaansvormen, maar het toerisme heeft de afgelopen jaren een behoorlijke vlucht genomen. En dat is wat ons betreft terecht, er is veel te zien en te doen. De belangrijkste plaatsen van de streek zijn Tremp, Pobla de Segur en Isona. In het noorden sluit de comarca aan op PN Aigüestortes en in het zuiden ligt de Sierra del Montsec.

Het Castell de Mur
Het Castell de Mur

De roerige geschiedenis van de streek heeft overal in het landschap zijn sporen nagelaten. Er staan tal van indrukwekkende kastelen en fortificaties op tal van mooie en indrukwekkende locaties; enkele gebouwen dateren terug naar het jaar 1000. Ook staan er een aantal prachtige en zeer interessante kerken, het zijn perfecte voorbeelden van vroeg Romaanse bouwstijlen. De stuwmeren Embassament de Sant Antoni en Embassament de Terradets liggen centraal in het landschap en geven verkoeling. In de streek treft men uitmuntende voorbeelden van verschillende geologische fenomenen.

Sierra del Montsec

De Sierra del Montsec is een klein gebergte van een gemiddelde hoogte. De Puig de Mira Pallars is met 1684 meter de hoogste top. Het gebergte wordt door de rivieren Noguera Ribagorzana en Noguera Pallaresa doorsneden met de imposante kloven Congost de Mont Rebei en Congost de Terradets als gevolg. Het gebergte bestaat uit drie delen: Montsec de l'Estall (of Sierra de Montgai) in Aragón en de delen Montsec d'Ares en Montsec de Rúbies in het naastgelegen Catalonië.

Congost de Mont Rebei
De spectaculaire Congost de Mont Rebei

Het gebied is lastig binnen te treden en wegen zijn er nauwelijks. Natuurlijk mag een wandeling door de zeer imposante Congost de Mont Rebei niet ontbreken, de kloof is zowel vanaf het noorden als vanaf het zuiden te betreden, het is onderdeel van de GR1. Een connectie tussen Catalonië en Aragón is gerealiseerd via de al even indrukwekkende Pasarelas del Montfalcó. Er is een uitgebreid aanbod aan buitensportactiviteiten. Vanwege de uitmuntende thermiek is het gebied een zeer bekende plaats voor mensen die willen paragliden en deltavliegen. In Àger is een vliegschool. Het gebied is tevens perfect geschikt voor de mountainbike en op de rivieren en stuwmeren kan men tal van watersporten bedrijven. Een rit met de toeristentrein La Garrafeta voert dwars door het gebergte heen. Een bezoek aan het astrologisch waarnemingscentrum is interessant voor jong en voor oud! Liefhebbers van roofvogels zullen in het gebied zeker aan hun trekken komen.