Pallars Jussà & Sierra del Montsec


PALLARS JUSSÀ + MONTSEC

INFORMATIE ALGEMEEN

PALLARS JUSSÀ + MONTSEC

INFORMATIE SPECIFIEK

Castell de Mur

Castell de Mur Pallars Jussá
Castell Mur gezien vanaf de toegangsweg

Kasteel Mur is een mooi voorbeeld van de architectuur uit de XI eeuw. Het is in 1986 gedeeltelijk gerestaureerd en zeker een bezoek waard. Naast het kasteel staat het Colegiata de Santa Maria de Mur, ook zeker een bezoek waard. Vanaf deze plek heb je ook mooie vergezichten over het meer van Terradets, in de Pallars Jussà in het noorden van de provincie Lleida.

Het binnenkant van het kasteel en het Colegiata zijn uitsluitend met een gids te bezoeken. Een rondleiding duurt 75 minuten en de prijs is €5 per persoon. Voor de bezoekerstijden kan men bellen +34677701820 of klik hier


Het lager gelegen dorp heeft nog veel resten uit het verleden, zoals de typische cyclopische muren (dubbele muren uit grote onregelmatige stenen die zonder metselspecie op elkaar gestapeld zijn).

Castell Mur binnenplaats
Binnenplaats

Ramon IV, regent van de Pallars Jussà gaf in 1055 het kasteel als bruidsschat in bruikleen aan Arnau Mir de Tost, toen deze edelman en ridder met de dochter van Ramon, Valenca genaamd, trouwde. Bij de dood van Arnau Mir de Tost ging het kasteel en het bijhorende grondgebied over naar zijn zoon en via hem kwam het kasteel weer terug in het bezit van de familie van Pallars. Dat kwam omdat deze man met de dochter van Ramon V trouwde; eigenlijk dus neef en nicht van elkaar.

Het kasteel zou nog vele generaties in het bezit van de heren van Pallars blijven, pas veel later zou het aan de familie Mur (huidige naamgeving) gaan toebehoren. Ook de familie Mur was een welgestelde familie met veel eigendommen en macht.

Castell de Mur artist impression
Artist impression originele situatie

Door de architectuur en omdat het kasteel nog in zo'n goede staat verkeerde is het Mur Kasteel uitgegroeid tot een symbool van alle kastelen en torens van Cataluña. Alle kastelen en torens tezamen vormden een grenslijn en verzet tegen de Moren.


De  bouwstijl is Romaans en de architectonische structuur is zeer eenvoudig. Het complex bestaat uit een perimeter gevormde muur met één toegangspoort aan de zuidkant. Het complex is 31 m lang en de wanddikte van de muur is 1 meter. De hoogte is aan de smalle kant 14 meter en aan de torenkant 18 meter. Dat het geheel in deze vorm is gebouwd komt waarschijnlijk door de vorm van de rots waarop het kasteel is gebouwd, deze diende als fundering. 


Op het smalle uiteinde van het kasteel staat een driehoekig gebouw dat begint op de hoogte van de bovenkant van de ommuring, deze diende ook als uitkijkpost voor de noordwest kant. Onder deze uitkijkpost was de leefruimte van de edelen zelf (zie foto links onder). Aan het andere zijde, het brede oostelijke gedeelte, staat een donjon, een prachtig ronde vrijstaande wachttoren. De basis van de toren dateert uit de 10e eeuw.