Pallars Jussà & Sierra del Montsec


PALLARS JUSSÀ + MONTSEC

INFORMATIE ALGEMEEN

PALLARS JUSSÀ + MONTSEC

INFORMATIE SPECIFIEK

 Museum Conca Dellà & Het Krijt park

Museum Conca Della

Museo de Isona - Parque Cretácico (Spaans)

Museu d'Isona - Parc Cretaci (Catalaans)


Dit leuke museum is er voor jong en oud en is gevestigd aan Calle Museu 4 in Isona, naast de kerk.

Het pand beslaat vier verdiepingen. Onder in de kelders van het gebouw treft men oude en oorspronkelijke wijnkelders waar de belangrijkheid van wijn vanaf de Romeinse periode tot aan het heden belicht wordt. De begane grond van het museum is ingericht om de bezoeker iets meer over de geografische ligging, de rijkdommen aan cultuur en natuur, het landschap, de inwoners van de streek en de dorpen te vertellen. Via een tijdschaal gaat men vervolgens 2000 jaar terug in de tijd en wederom een etage hoger. Het museum vertelt vervolgens over de periode waarin Isona een belangrijke economische en strategische plaats was voor de Romeinen.

Museum Conca Della, Isona

Met het betreden van de bovenste etage wordt de bezoeker verder terug in de tijd genomen, ongeveer 70 miljoen jaar! De etage is namelijk geheel geweid aan de Krijt periode, een geologisch tijdperk welke  duurde van ca. 145 tot ca. 66 miljoen jaar geleden. Het Krijt was een periode met een relatief warm klimaat en een hoge zeespiegel. In het water leefden tegenwoordig uitgestorven groepen dieren waaronder grote zeereptielen. Op het land leefden diverse soorten zoals de dinosauriërs. Tegelijkertijd verschenen veel van de moderne groepen zoogdieren en vogels. Aan het einde van de Krijt periode stierven de dinosauriërs uit. De naam Krijt komt van het Latijnse woord “creta” hetgeen “kalk” betekent. In het museum wordt uitleg gegeven over hetgeen er op de verschillende plaatsen in de streek gevonden is aan fossielen van dieren en planten.

 

Open zomer (1 juli – 15 september) dinsdag t/m zaterdag 11.00-14.00 & 17.00-19.00, zondag 11.00-14.00. Maandag gesloten.

Open winter (16 september – 30 juni) uitsluitend zaterdag 11.00-14.00 & 17.00-19.00, zondag 11.00-14.00

Website van het museum (ook in het Engels): www.parc-cretaci.com

 

Entreeprijs = €2,50 p.p.

 

(ook voor afspraken voor de bezoeken aan het nabij gelegen Kasteel van Llordà, ga even langs of bel daarvoor +34973665062)