PN d´Aigüestortes i Estany de Sant Maurici


PN AIGÜESTORTES

INFORMATIE ALGEMEEN

PN AIGÜESTORTES

INFORMATIE SPECIFIEK

Dit natuurgebied werd in 1955 bij wet een nationaal park en is het enige nationale park binnen  Catalonië. De binnenste zone beslaat 14.119 ha., met daar omheen een beschermende zone van nog eens 26.700 ha. De hoogte varieert van 1000 meter in de dalen tot enkele pieken net boven de 3000 meter.

Landschap geschapen door ijs en water
Landschap geschapen door ijs en water

Dit natuurpark is weliswaar klein van oppervlakte maar behoort zonder twijfel tot één van de mooiste parken van Spanje. Het landschap is gevormd door het botsen van aardplaten en later kwamen daar gletsjers van een ijstijd overheen. Daardoor zijn U-vormige dalen ontstaan, typisch voor dit natuurpark. In het park liggen meer dan 270 grote en kleine bergmeren en er is altijd en overal water aanwezig. De aanwezigheid van al dat water verklaart ook de naam van dit park. "Aigüestortes" betekent "Kronkelende wateren" terwijl "Estany Sant Maurici" de naam is van één van de grotere meren in het gebied, gelegen in het oostelijk deel van het park. Hoge en afgelegen pieken, rouwe rotshellingen, groene hoogvlakten, uitgestrekte dennenbossen en altijd de onverwachte aanwezigheid van watervallen en rivieren zijn kenmerkend voor het landschap. Een (wandel) paradijs!

Riu Sant Nicolau
Rivier de Sant Nicolau

De belangrijkste valleien van het gebied zijn in het westen die van de rivier de Sant Nicolau en meer naar het oosten die van de rivier de Escrita. In het gebied liggen op dagafstand van elkaar een groot aantal berghutten waardoor het gebied uitermate geschikt is voor een huttentocht. Natuurlijk kunnen ook de wandelaars die een dagwandeling willen doen van het park komen genieten. In de binnenste zone zijn geen wegen en geen dorpen en ook in de omliggende zone treft men dit niet. Zuidwestelijk gelegen treft men de prachtige vallei van Boi, met onder andere leuke plaatsen zoals Boí en Taüll. In het noorden grens het park aan de Vall d´Aran. De Pallars Jussà en de Pallars Sobirà omsluiten het PN in respectievelijk het zuiden en het oosten. Vanuit een flink aantal plaatsen direct gelegen aan de rand van het park heeft men toegang tot PN d´Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.