Parque Natural Sierra y Cañones de Guara + wijnstreek D.O. Somontano


PN SIERRA DE GUARA

WIJNSTREEK D.O. SOMONTANO

INFORMATIE ALGEMEEN

PN SIERRA DE GUARA

WIJNSTREEK D.O. SOMONTANO

INFORMATIE SPECIFIEK

Parque Natural Sierra y Cañones de Guara
Parque Natural Sierra y Cañones de Guara

Het Parque Natural is gelegen in het oostelijk deel van de Sierra de Guara. Het is 47.453 ha. groot met daar omheen nog een buffer. De hoogste top is Pico de Guara met 2077 meter. Het gebied herbergt diepe kloven en ravijnen, alsook indrukwekkende en spectaculaire rotswanden. Daardoor is het gebied zeer in trek bij liefhebbers van canyoning en bergbeklimmers. Alquézar is de belangrijkste plaats.

Alquézar
Alquézar met La Colegiata

In het noorden grenst het park aan de relatief koude Pyreneeën, maar in het zuiden zijn de invloeden van de rivier de Ebro zeer duidelijk merkbaar. Tezamen met de variatie aan gesteente en bodemsoorten staat dit garant voor een ongekende variatie aan bomen, planten en bloemen. Er voeren een aantal belangrijke rivieren door het gebied, die extreem diepe kloven hebben uitgesleten. De kloof van de rivier de Balcés bijvoorbeeld is meer dan 20 kilometer lang en op sommige plaatsen meer dan 800 meters diep. Andere belangrijke rivieren zijn de Rio Vero, de Alcanadre en de Mascún. Door de werking van het water zijn bizarre rotsformaties ontstaan met overal grotten, sinkholes, ravijnen en ondergrondse galerijen. Een paradijs voor bergbeklimmers en vooral voor de liefhebbers van canyoning. In het gebied treft men op meerdere plaatsen grottekeningen uit de Neolithische en post-Neolithische periode aan, alsmede enkele megalithische monumenten. Een bezoek aan het authentiek en levendige Alquézar met zijn "La Colegiata" is zeker de moeite waard.

D.O. (Denominación de Origen - Benoeming van Oorsprong) Somontano is een kleine Spaanse wijnstreek, gelegen rond de plaats Barbastro. Het woord "Somontano" betekent "gelegen aan de voet van de bergen" en het is juist deze ligging die zorgt voor de ideale omstandigheden die nodig zijn voor een ideale druiventeelt. Zomerse hitte gemengd met de winterse koude.

Somontano
Somontano betekent "gelegen aan de voet van de bergen"

Vroeger was de streek nauwelijks bekend en kwamen er slechts zeer zware wijnen uit de streek. Ingegeven door nieuwe en veranderende inzichten, goed en slim ondernemerschap, tezamen met het gebruik van vernieuwende technologieën heeft deze nog steeds kleinschalige wijnstreek zich een mooie plaats verworven op de wijnmarkt. Nu worden er een groot aantal zeer toegankelijke en hoog kwalitatieve wijnen geproduceerd. Het wemelt er dus van de bodega´s, waarvan velen een bezoek zeker waard zijn. Toch is het niet louter "wijn" wat de klok slaat. De Somontano staat bekent als de "streek van de smaken" en men treft er onder andere producenten van prachtige kazen, hartverwarmende likeuren, honing, indrukwekkende olijfolies en tal van zoetigheid. Het is dus de streek voor de echte smulpapen!