Parque Natural Sierra y Cañones de Guara + wijnstreek D.O. Somontano


PN SIERRA DE GUARA

WIJNSTREEK D.O. SOMONTANO

INFORMATIE ALGEMEEN

PN SIERRA DE GUARA

WIJNSTREEK D.O. SOMONTANO

INFORMATIE SPECIFIEK

Het Colegiata de Alquézar

Colegiata van Alquezar

Het was de Moor Jalaf ibn Rasid die in de 9e eeuw de bouw liet realiseren van een kasteel hoog uittorenend boven het dorp Alquézar, gelegen op de grens van de Sierra de Guara en de wijnstreek Somontano. Hij hoopte daarmee het vanuit het noorden oprukkende christendom te kunnen afremmen.

 

In het jaar 1067 viel de burcht echter toch, na een beleg door de troepen van Sancho Ramirez, de zoon van Ramiro de 1e, koning van Aragón.

Er werd besloten dat de Kloosterorde van de Augustijnen de nieuwe bewoners van de veroverde gebouwen moesten gaan worden, hetgeen resulteerde in de bouw van diverse kerken, kapellen en een klooster.

Colegiata van Alquezar

In de eerste helft van de 16e eeuw kreeg het gebouwencomplex zijn definitieve en huidige vorm. Een bezoek aan de gebouwen en zeker de kerk is absoluut de moeite waard. Los van de fraaie en interessante Romaanse architectuur treft men er fraaie decoraties zoals schilderingen, tapijten en kunstwerken.

 

Colegiata van

Het Colegiata van Alquézar is uitsluitend onder begeleiding van een gids te bezoeken. Het gehele jaar vinden de rondleidingen plaats, twee maal in de ochtend en twee maal in de middag. Er wordt een kleine vergoeding van €3,50 per persoon gevraagd.

 

Alquézar is een autovrij dorp. Men mag met de auto het dorp niet binnen gaan en dient deze te parkeren op de (zeer ruime) parkeer plaatsen boven het dorp. Men heeft dan direct een prachtig uitzicht over dorp en streek! Ga vervolgens lopend door het dorp naar de andere kant ervan. De entree naar Colegiata is eenvoudig te vinden. Men heeft prachtig uitzicht in de diepte van de Kloof van de Rio Vero en de kans dat u gieren dichtbij ziet vliegen is ook heel erg groot!