Parque Natural Sierra y Cañones de Guara + wijnstreek D.O. Somontano


PN SIERRA DE GUARA

WIJNSTREEK D.O. SOMONTANO

INFORMATIE ALGEMEEN

PN SIERRA DE GUARA

WIJNSTREEK D.O. SOMONTANO

INFORMATIE SPECIFIEK

Voederen van de gieren, Sta. Cilia de Panzano

Vale gier
Vale gier (Gyps fulvus)

Via de stichting Vultouris.net kunt u aanwezig zijn bij het voeren van de gieren in de Sierra de Guara. Deze stichting is opgericht met als doel wetenschappelijk onderzoek te doen, naamsbekendheid te geven, gedragspatronen te onderzoeken en educatie en voorlichting te geven op scholen in heel Huesca en Navarra.

Elke 2 weken op zaterdagochtend 10.00 uur exact voedert Manuel Aguilera (de man in het rode jasje) deze imposante vogels. Hij doet dat met publiek erbij en het geld wat hier mee ingezameld wordt komt ten goede aan de activiteiten en het onderzoek van de stichting. Het grootste deel van de gieren zal van de soort Vale gier (Gyps fulvus) zijn, maar vrijwel zeker gaat u ook de Aasgier zien. Met wat geluk treft u ook nog de Lammergier en de Monniksgier. De laatste soort word steeds vaker en vaker in de Pyreneeën gesignaleerd en het ziet er naar uit dat ze een blijvend onderkomen in de streek gaan vinden. Het zijn tegelijk alle vier de gieren soorten die op het Iberisch schiereiland voorkomen.

Gieren voederen

Alles bij elkaar bent u er wel 3 uur of meer zoet mee. Om 09.45 uur (KOM OP TIJD!)  in de ochtend verzamelt iedereen zich op de parkeerplaats in Santa Cilia de Panzano en van daar loopt u in 15 minuten met z'n allen naar een afgesloten gebied waar u al uw overtollige spullen dient achter te laten, zoals rugzakken, statieven, etc... Camera´s mogen uiteraard wel mee! Vanaf deze plek is het nog enkele minuten lopen naar de plek waar u mag gaan genieten van het schouwspel. Gieren zijn zeer sociale dieren en komen tijdens het voederspektakel gegarandeerd tot op enkele meters afstand van de zittende mensen. Bedenk dat een volwassen Vale gier een spanwijdte kan hebben tot 2,9 meter! Het is dus fantastisch foto´s maken van deze indrukwekkende dieren. Na het voeren loopt u weer terug naar de eerder achtergelaten eigendommen en is er tijd om vragen aan de gids te stellen, meer foto´s te nemen en om te wachten op de eventuele komst van de Lammergieren. Het gaat deze schuwe soort niet om het vlees, maar om de botten en daarom zullen ze waarschijnlijk een afwachtende houding aannemen en niet komen landen. Met wat geluk ziet u ook nog de Monniksgier, een familielid die steeds vaker en vaker present is. Als de gieren zich gaan terugtrekken dan is het ook tijd voor u om terug te lopen naar de parkeerplaats. Van daar gaat iedereen nog naar het informatiecentrum in het dorpje waar u ook een kijkje kunt nemen en u zich verder kan verdiepen in gieren. Hier rekent u ook af.

Aasgier
Aasgier (Neophron percnopterus)

Het bijwonen van deze voeder-ochtenden kan alleen via een reservering en kost u €10 of €20 p.p., afhankelijk van het aantal personen (kostendekkend). Er kunnen max. tussen de 30 en 40 personen per bezoek mee. U kunt uitsluitend zelf reserveren door even naar Manuel te bellen of te mailen. Zijn telefoonnummers zijn +34974426221 (vast) en +34665873655 (mobiel)

Het email adres is info@fondoamigosdelbuitre.org

Tip: u zit op een open rotsplateau naar het zuiden gericht. Het kan dus heel erg warm zijn. Smeer u zeer goed in met zonnecrème of beter nog, draag lange broek en kleding met lange mauwen. Bescherm uw hoofd met een pet, uw ogen met een zonnebril en uw lippen met een balsem. Neem ook water mee! Zorg dat de camera is opgeladen!