PN Ordesa y Monte Perdido


PN ORDESA Y MONTE PERDIDO

INFORMATIE ALGEMEEN

PN ORDESA Y MONTE PERDIDO

INFORMATIE SPECIFIEK

PN Ordesa y Monte Perdido - Bereikbaarheid.

- Auto. Het PN Ordesa y Monte Perdido ligt in de comarca (landstreek) Sobrarbe. Klik voor "Sobrarbe-bereikbaarheid". Het nationale park is met de auto vanaf verschillende kanten te bereiken. Rondom de zone van het park bevinden zich een aantal parkeerplaatsen waar u de auto dient te parkeren, om vervolgens verder te voet het park binnen te gaan. Op de kaarten van en in de gidsen over het park staan deze parkeerplaatsen aangegeven. Vraag er anders naar in het toeristenbureau.

 

Vallei van Ordesa: er geldt een daglimiet van 1800 bezoekers per dag. Is dit aantal bereikt dan wordt de vallei afgesloten. Er is een grote parkeerplaats gelegen voor aan de vallei. Als deze vol is wordt de parking afgesloten. Men dient dan een pendelbus te nemen vanuit Torla die u ook op deze parkeerplaats afzet. Deze bussen rijden elke 15-30 minuten, afhankelijk van aanbod van reizigers. Prijsindicatie retour (2015) €4,50 p.p. - Semana Santa (de vakantieweek voorafgaande aan Goede Vrijdag), ritten heen tussen 07.00 - 18.00, laatste busrit terug 20.30 uur.

- laatste zaterdag van juni tot eind augustus, ritten heen tussen 06.00 - 19.00, laatste busrit terug 22.00 uur.

- 1 september tot en met 2e zondag van september, ritten heen tussen 06.00 - 18.00, laatste busrit terug 21.00 uur.

 

Cañon de Añisclo: gedurende de zomermaanden juli en augustus wordt de weg HU-631 die door de kloof van de Rio Ara gaat, vanaf Puyarruego tot aan de kruising Nerin/Buerba een éénrichtingsweg. Dit om complicaties te voorkomen. Men kan terugrijden via Buerba (deze weg gaat zuid van de rivier terug naar Puyarruego) of men kan geheel doorrijden via Fanlo naar Sarvisé en dan via de grote weg N-260 terug rijden. 

 

Het PN Ordesa y Monte Perdido is matig bereikbaar met het openbaar vervoer:

 

- Trein. Het dichtstbijzijnde treinstation is Sabiñanigo. Vanaf de stad Huesca gaat er beperkt een boemeltreintje naar deze plaats. Bekijk de website van de RENFE voor tijden en prijzen.

 

- Autobus. Er gaat een busdienst van Sabiñanigo naar Ainsa en die stopt in Biescas, Gavin, Yesero, Linás de Broto, Torla, Broto, Sarvisé, Fiscal en Boltaña. Vertrek Sabiñanigo alle werkdagen 11.00 uur (zaterdagen 09.15 uur en zondagen 11.00 uur). Vertrek Ainsa alle werkdagen 14.15 uur (zaterdagen 12.15 uur en zondagen 14.15 uur).

 

Ook kan men vanuit Barbastro reizen. Barbastro is veel eenvoudiger te bereiken dan Sabiñanigo, er gaat een snelbus direct vanuit trein en busstation Barcelona-Sants of vanuit Zaragoza en Huesca naar deze stad. Vanuit Barbastro kunt u vervolgens komen in Ainsa en Boltaña en verder door tot aan Torla. Bekijk de website van Alosa/Avanzabus voor de tijden en de prijzen, ook voor de tijden en prijzen van de snelbussen naar Barbastro toe. (noot: men kan niet echt lang van tevoren trajecten bekijken en tickets boeken op deze website, max. ongeveer 8 weken van tevoren)

 

Er is een busdienst tussen Ainsa (door de Valle de Cinca met diverse stops) naar Bielsa (gelegen voor in de Valle de Pineta). Vertrek Bielsa 06.00 uur, vertrek Ainsa 20.45 uur. De maanden juli en augustus alle dagen behalve zon-en feestdagen. De rest van het jaar uitsluitend maandag, woensdag en vrijdag.