Val d´Aran


VAL D´ARAN

INFORMATIE ALGEMEEN

VAL D´ARAN

INFORMATIE SPECIFIEK

De Val d´Aran ligt in het uiterste noordwesten van de provincie Lleida, en is dus bestuurlijk een onderdeel van Catalonië. Meer dan 30% van het grondgebied van deze comarca ligt boven de 2000 meter hoogte. Er wonen ongeveer 11.000 personen in de streek. Er worden drie talen gesproken: het Castiliaans, het Catalaans en het Aranés. De belangrijkste plaats is Vielha.

Vielha Val dAran
Vielha en de "Vallei der valleien"

Veel mensen kennen de Val d´Aran van de aankomst van een etappe in de Tour de France of passeren er vluchtig doorheen om via Frankrijk en Vielha (met de gelijknamige tunnel) de binnenlanden van Spanje in te trekken. Dat is jammer, want de streek is een bezoek zeker waard! Afwisselend was de streek Frans en Spaans, maar sinds 1175 behoort Val d´Aran bij Catalonië. De mensen voelen zich echter nauwelijks Catalanen. Men spreekt er dan ook vaak het oude en originele Aranés. De naam Val d´Aran betekent in die taal "Vallei der valleien" en dat geeft wel aan hoe trots de inwoners zijn. Lange tijd was de afgelegen vallei s´winters afgesloten van Spanje, pas in 1924 werd er een (spectaculaire) weg aangelegd over de Puerto de Bonaigua. De afgelegen ligging en de trots van de inwoners zorgen, tezamen met het prachtige landschap, voor een authentieke vakantiebestemming.

Sneeuwvlekje
Het Sneeuwvlekje (Eurrhypis pollinalis)

De Val d´Aran ligt aan de noordkant van de Pyreneeën en daardoor is het klimaat meer Atlantisch, met wat meer vocht en wat koeler. Mede daardoor is er een zeer bijzondere flora en fauna ontstaan. Het gebied staat vooral bekend om de aanwezigheid van zeldzame vlinders en zeldzame planten en bloemen. In de vallei treft men dichte en uitgestrekte bossen die aan alle kanten omgeven zijn door hoge bergruggen. In het noorden weet men Frankrijk en in het zuiden ligt PN Aigüestortes i Estany Sant Maurici. Eindeloos en goed wandelen dus! De rivier de Garona (Garonne) die bij Bordeaux in de Atlantische oceaan uitmondt heeft er haar oorsprong. Het gebied heeft een mooie en groeiende populatie Bruine beren. In het uiterste oosten van de vallei ligt het skigebied Baqueira-Beret. Met meer dan 100 skipistes is het één van Spanjes beste en grootste skigebieden; het is waar ook de leden van het Spaanse koningshuis graag komen skiën.