PN Posets Maladeta


PN POSETS MALADETA

INFORMATIE ALGEMEEN

ACCOMMODATIES IN DE BUURT

Parque Natural Posets Maladeta

Het indrukwekkende Parque Natural Posets Maladeta herbergt de twee hoogste bergketens van de Pyreneeën. De hoogte varieert van 1500 meter in de dalen tot aan de 3404 meter van Pico Aneto. Het park is 33.440 ha. groot en is gesticht in het jaar 1994.

Plan d Aigualluts
Uitzicht over Plan d´Aigualluts

Meer dan de helft van alle drieduizend meter hoge Pyreneeën toppen liggen binnen de grenzen van dit PN. Natuurlijk is daar het enorme massief van Aneto en Maladeta met onder andere de meest zuidelijke gletsjer van Europa. Aan de noordkant vormen imposante bergen de natuurlijke grens met Frankrijk en een scheiding van watersystemen. De diepe, verscholen en enigszins afgelegen gletsjervalleien van Estós, Eriste en Chistau herbergen een geheel eigen flora en fauna en zijn een bezoek zeker waard. Rond het in het oosten gelegen Llauset is het ruig en onherbergzaam. Het westelijk deel van het park wordt onder andere gedomineerd door het massief van Posets (3369 meter). Het gebied wordt doormidden gesneden door de vallei van Benasque met de bovenloop van de rivier de Ésera. Het gebied is een wandelparadijs voor liefhebbers!

Hooggebergte en wandelen!
Indrukwekkend hooggebergte en stevige wandelingen

Grote "publiekstrekker" in het park is natuurlijk Cascade en Forau d´Aigualluts. Men zal op die locatie gedurende de weekeinden en in de zomer vaak wel wat andere wandelaars en ook dagtoerisme tegenkomen. Vreemd genoeg (en gelukkig maar) is het in andere delen van het park vaak opvallend rustig. Dat komt deels ook door de weidsheid van het landschap. Het aanbod aan wandelingen in Posets Maladeta is werkelijk onuitputtelijk.

Op strategische plaatsen heeft men aan de randen van het park flinke parkeerplaatsen aangelegd waar men de auto dient achter te laten om vervolgens te voet het gebied binnen te gaan. De hoog gelegen GR11 loopt door het gebied van west naar oost en op strategische plaatsen staan hutten voor een eventuele overnachting.

Buiten het park is het vooral de Valle de Benasque waar men de diverse camping, hotels en bed & breakfast (Casa Rural in het Spaans) treft. Het hotel Llanos de Hospital is heel gunstig gelegen.